V Česku bylo v sobotu večer 995 nakažených koronavirem. Hejtmani zkritizovali Vojtěchovo ministerstvo, které podle krajů nezvládá zásobování ochrannými prostředky.

Kraje zkritizovaly ministerstvo zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), které podle hejtmanů nezvládá zásobování ochrannými prostředky. Babišova vláda proto od pondělí změní distribuci pomůcek. Česká republika měla k sobotní 18. hodině celkem 995 nakažených koronavirem. Během dne přibylo 36 nových případů. Z nemoci se už v tuzemsku vyléčilo 6 pacientů.

Kraje zkritizovaly přístup Babišovy vlády a způsob distribuce ochranných pomůcek. Většina jich totiž dostala daleko méně, než bylo původně v plánu. Navíc jsou prý respirátory nepříliš kvalitní, a to mají být určeny zdravotníkům, lékařům, stomatologům a sociálním službám.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby ministra zdravotnictví Vojtěcha odvolal.

Ministerstvo zdravotnictví, které dosud zasílalo menší dodávky ochranných prostředků pro zdravotníky, záchranáře a další složky zapojené do boje s šířením nákazy koronavirem v krajích, se z pohledu hejtmanů potýká se zajišťováním a distribucí zásob.

Podle 1. místopředsedy Rady Asociace krajů ČR a hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka (ČSSD) naštěstí vznikla jasná dohoda mezi ministerstvem vnitra a hejtmany, která nastavila pravidla zásobování.

Od pondělí tedy bude ministerstvo zdravotnictví zásobovat pouze svoje nemocnice, ostatní distribuci zajistí ministerstvo vnitra.

„Téměř 1 000 000 ks roušek, respirátorů, rukavic a dalších ochranných pomůcek jsme do této doby doručili nemocnicím, záchrankám a krajům. Mimochodem třeba Pardubický kraj od nás dostal 36 500 ks. Další miliony kusů jsou objednány a děláme maximum pro to, abychom je dostali do ČR,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru.

Informoval rovněž, že v Česku už se vyléčilo 6 osob.

Nejhůře je na tom Praha se 135 nakaženými.

Následuje Středočeský kraj, který v sobotu večer hlásil 118 pozitivních pacientů, a Moravskoslezský kraj se 79 nakaženými.

Od propuknutí epidemie bylo v ČR zatím provedeno 13 704 testů. (pel)