Vstup do obchodů s potravinami bude od 7 do 9 hodin umožněn pouze seniorům nad 65 let.

Vláda ve čtvrtek znovu změnila pravidla pro nakupování v obchodem s potravinami. Senioři nad 65 let mohou nově moci nakoupit od 7 do 9 ráno bez toho, aby je při tom nákazou ohrožovaly mladší generace.

Původní opatření umožňovalo vstup do obchodů mezi desátou a dvanáctou hodinou pouze důchodcům na 65 let. Mělo to být v zájmu ochrany zdraví starších lidí. To však kritizovali jak důchodci, tak pracující.

Mnoho pracujících totiž navštěvuje prodejny před dvanáctou hodinou, aby si nakoupili k obědu. Důchodci naopak často vyrážejí za nákupy hned, jakmile obchody ráno otevřou dveře.

Podle předsedy Svazu obchodu cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy si totiž starší lidé chtějí nakoupit brzo ráno, aby si stihli uvařit oběd.

To po upozornění ze strany SOCR ČR uznal nesmyslnost původního časového okna i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Rozmezí mezi 10 až 12 hodinou není úplně nejvhodnější pro důchodce, kteří jsou  zvyklí nakupovat ráno,” uvedl Vojtěch.

Nově tak mají od pátečního rána senioři vyhrazený čas mezi sedmou a devátou hodinou ranní. Během této doby ostraha nebude vpouštět do obchodů osoby mladší 65 let.

I když si většina důchodců časovou výseč, kdy mohou nakupovat jen oni pochvaluje, setkává se opatření s kritikou. Odpůrci upozorňují, že může vést paradoxně k vyšší koncentraci lidí v prodejně. Důchodci totiž podle zjištění pozorovatelů berou opatření jako jakousi pozvánku do obchodu. V supermarketech se tak ve čtvrtek tvořily delší fronty než obvykle.

To potvrzuje i Prouza. Podle něj naběhli senioři v 10 do prodejen, kde se začali shlukovat. Riziku nákazy se tak oproti záměru opatření vystavili více než v normálním režimu.