Ministerstvo financí počítá se zvýšením schodku státního rozpočtu na letošní rok o desítky miliard korun.

Letošní plánovaný schodek státního rozpočtu ČR 40 miliard se nejspíš kvůli vypuknutí koronavirové nákazy zvýší o další desítky miliard korun. Počítá s tím ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Novelu zákona o státním rozpočtu představí její resort během několika dní. 

„V řádu dnů předložím novelu Zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Počítám s úsporami, redistribucí evropských peněz a nevyhnutelně i s vyšším schodkem. Ten pokryjeme běžnou emisní činností, neboť Česká republika stále platí za jednoho z nejbonitnějších partnerů,“ napsala ministryně na Twitteru.

Je to podle ní nutné, protože škody pro ekonomiku se vyšplhají na desítky miliard.

„Jsou to prostředky, o které přijde stát na daních a které poskytne na transferech obyvatelstvu a půjčkách podnikatelům,“ uvedla.

Peníze podle ní pomohou zachovat vysokou zaměstnanost a jistotu příjmů, které výrazně usnadní rychlou obnovu fungování hospodářství ve druhé polovině roku.

„Ekonomický vývoj je stále obtížně predikovatelný. Jakékoliv odhady mohou být za týden přehodnoceny. S jistotou však víme, že oproti původním předpokladům bude daleko horší. Protože naší povinností je zajistit zdraví občanů, ale i řádný chod země, je rychlá novelizace na místě,“ dodala.

Ke konci února se deficit státního rozpočtu zvýšil na 27,4 miliardy korun z lednových 8 miliard.

Pro letošní rok je zatím rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun. (pel)