Od půlnoci 19. března budou smět lidé v Česku vycházet ven pouze se zakrytým obličejem.

Lidé v Česku mají od půlnoci 19. března zakázáno vycházet ven bez roušek. Rozhodla to Babišova vláda kvůli šíření koronavirové nákazy. Kdo nemá roušku, musí si ústa a nos zakrýt provizorně např. šátkem. Senioři dostali vlastní otvírací hodiny potravin, lékáren a drogerií. Od čtvrtka do těchto prodejen od 10:00 do 12:00 nesmí nikdo jiný kromě lidí nad 65 let. 

Některá města v Česku už povinnost nosit roušky do MHD nebo i do obchodu zavedla už v průběhu týdne.

Někteří členové vlády se v úterý za nedostatek roušek omluvili. Nejprve to byl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), později i premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Lidé si tak roušky šijí doma svépomocí. Internet v posledních dnech zaplavily stovky návodů, jak si ušít roušku, nebo jak si vyrobit respirátor. Navíc spousta profesionálních, ale i amatérských švadlenek šije roušky pro zdravotníky a nemocnice.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by do pátku mělo do Česka dorazit 5 milionů roušek a 2,5 milionu respirátorů.

V neděli pak ukrajinský letoun An-124 Ruslan dopraví 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 000 ochranných obleků a brýlí a další materiál.

Roušky by měly lidem bezplatně distribuovat obce.

Vláda navíc dnes vyhradila dvě hodiny pro nákupy lidí přes 65 let. Opatření začne platit od čtvrtka.

V Česku platí od čtvrtka 12. března nouzový stav. Od neděle navíc platí na celém území karanténa. Opustit bydliště tak lze pouze v případě cest na nákup, do práce, k doktorovi nebo za blízkými.

Na Olomoucku bylo v pondělí uzavřeno 21 obcí.

Vláda současně nařídila osobám omezit pohyb na veřejně dostupných místech na nezbytně nutnou dobu a omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru.

Počet lidí nakažených koronavirem na světě dnes překonal hranici 200 tisíc. V Česlu už je 464 nakažených. (pel)