Senioři nad 70 let by měli po dobu nouzového stavu raději zůstat doma, doporučuje vláda.

Senioři nad 70 let by neměli vycházet nikam ven, kromě návštěv lékaře kvůli neodkladné zdravotní péči. Doporučila to vláda. Celkem je k dnešnímu ránu v Česku koronavirem nakaženo 383 lidí. Ve vážném stavu jsou 3 pacienti. 

„Požádali jsme starosty obcí zajistit pomoc našim seniorům při zvládání základních životních potřeb, včetně nákupu potravin a léků,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Platí navíc zákaz vycházek v domovech pro seniory, postižené či se zvláštním režimem pro pacienty s demencemi.

Pro lidi nakažené nemocí Covid-19 budou vyčleněny 2 nemocnice – Na Homolce v Praze a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Kapacita obou nemocnic by se měla pohybovat okolo 300 lůžek.

„Prioritou je vybavit naše nemocnice. Pokud by došlo k velké epidemii a většímu počtu hospitalizovaných. Zároveň je potřeba, aby se nemocnicím odlehčilo, aby se odložily zdravotní výkony, které nejsou akutní. Je potřeba se specializovat především na případy koronaviru. To nejhorší, co se stalo v Itálii, bylo, že nemoc přišla do nemocnic. Tomu chceme zabránit,“ uvedl předseda vlády.

Nemocnice navíc ode dneška omezí plánované výkony, které je možné odložit, a vyčlení kapacity na léčbu pacientů s koronavirem.

„Pár čísel ke koronaviru k dnešnímu ránu. Celkem 6 302 vyšetřených pacientů, 383 pozitivních a 3 vyléčení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). (pel)