Do pražské MHD lidé od úterka smí pouze se zakrytými ústy a nosem. (Foto: Dezinfekce vozů; DPP)

Do vozů pražské městské hromadné dopravy (MHD) byl od úterka povolen vstup pouze lidem se zakrytými ústy a nosem. Oznámil to primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Lidé podle něj mohou použít i doma ušité roušky nebo šátky a šály. 

„V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem. Tvář s rouškou.
Ať už máte zdravotnické roušky, vlastnoručně vyrobené roušky, nebo využijete třeba šálu – všechno je lepší než nic! Nařízení platí od půlnoci z pondělí na úterý,” napsal Hřib na Twitteru.

Stejně apeloval na občany i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve videu zveřejněném na Twitteru.

„Ministerstvo vnitra doporučuje všem občanům používat jakoukoliv ochranu obličeje zejména při nakupování nebo v MHD. Každá ochrana je lepší než žádná. Pokud nemusíte, zůstaňte prosím doma!,“ napsal resort.

Hamáček se dokonce obrátil na populárního českého moderátora Leoše Mareše. Chtěl, aby Mareš pomocí svých sociálních sítí šířil jeho prosbu, aby se lidé nebáli roušky používat a aby si zakrývali ústa a nos.

Babišova vláda ale nemá dostatek roušek a respirátorů, aby je mohla mezi občany distribuovat. Lidé si tak vyrábějí ochranné pomůcky sami. Internet v posledních dnech zaplavily stovky návodů, jak si ušít roušku, nebo jak si vyrobit respirátor.

Dopravní podnik hl. města Prahy navíc dezinfikuje vozy ozonizérém. U všech linek se  nyní dveře otevírají automaticky, aby se lidé nemuseli dotýkat tlačítek. U autobusů je zakázán nástup předními dveřmi.

Krizový štáb metropole vyzval lidi v Praze, aby nosili ochranné prostředky i do obchodů. (pel)