Vláda kvůli šíření epidemie koronaviru omezila volný pohyb osob na nezbytné minimum. (Foto: Redakční koláž)

Česko bylo uvrženo do koronavirové totality. Vláda kvůli šíření epidemie omezila volný pohyb osob v ČR na nezbytné minimum. Povolené jsou jen cesty do práce, do obchodu nebo za blízkými. Nařízení platí od půlnoci 16. března až do 24. března 6:00. 

„Vyhodnotili jsme vývoj situace se šířením koronaviru a na dnešním jednání vlády jsme přijali patnáct usnesení. Tato usnesení mají omezit volný pohyb osob a zabránit šíření epidemie koronaviru na další osoby,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) po mimořádném zasedání vlády.

Od půlnoci 16. března proto platí v celé České republice omezení volného pohybu osob. Opustit bydliště bude možné jen v přesně specifikovaných případech.

Jde o cesty do zaměstnání či podnikání, nezbytné cesty za rodinou a blízkými nebo cesty na nákup potravin a základních potřeb, léčiv či potřeb pro zvířata.

Dále jsou to cesty k lékaři nebo za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí nebo na poštu. Povoleny jsou i služební pochůzky policistů či strážníků, lékařů či sociálních pracovníků, ale také třeba individuální vycházky do parků či do přírody.

Vláda současně nařídila osobám omezit pohyb na veřejně dostupných místech na nezbytně nutnou dobu a omezit kontakty s jinými osobami na nezbytně nutnou míru.

Schválila byla také možnost nasazení vojáků Armády ČR a příslušníků Celní správy při řešení krizové situace. Zároveň bylo prodlouženo mimořádné opatření o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic České republiky, a to až do 4. dubna 2020 do 23.59 hodin.

Všem lékařům, zubním lékařům, farmaceutům a zdravotnickému personálu vláda zakázala čerpání dovolené po dobu nouzového stavu.

Všem orgánům veřejné správy naopak nařídila, aby až do 24. března do 6.00 hodin přešly na omezený provoz spočívající ve vykonávání jen nezbytně nutné agendy, omezení osobních kontaktů s veřejností či klienty i mezi zaměstnanci jako takovými a snížily počet zaměstnanců na pracovišti na nezbytně nutné minimum.

Uvolněno bude navíc 1,5 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy ve prospěch ministerstva zdravotnictví na nákup nezbytných ochranných prostředků a dalšího vybavení, které budou použity k řešení krizové situace související s šířením koronaviru.

Kromě toho byl aktivován Ústřední krizový štáb, který povede náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. (pel)