kyberutok

Fakultní nemocnice Brno se stala v pátek ráno terčem kybernetického útoku.

Fakultní nemocnice Brno se stala v pátek ráno terčem kybernetického útoku. V zařízení se denně otestuje 20 podezření na koronavirus. Na místě zasahují specialisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. FN Brno je největším zdravotnickým zařízením na Moravě.

Útok způsobil kolaps části sítě, nemocnice byla také nucena preventivně odpojit všechny počítače.

Lékaři museli odložit všechny plánované zákroky. Hackeři totiž vyřadili z provozu online kartotéky, rentgeny či tomografii. Vážné případy a akutní operace proto byli zdravotníci nuceni transportovat do blízkých nemocnic.

„Odkládáme operace i na pondělí a úterý, řešení bude ještě trvat, nejspíš v řádu dnů. Zjišťujeme rozsah závad, zdá se, že většinu pacientských dat se nám podaří zachránit,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Nemocnici se postupně daří obnovovat chod jednotlivých oddělení.

„Vedení nemocnice a krizový štáb jede naplno. Přístroje jedou, vyšetření koronaviru funguje. Vše je zálohované, pacienti nejsou ohroženi. Jsem hrdý na naši nemocnici a všechny její zaměstnance, jak to zvládají kyberúutok,“ napsal na Twitter přednosta Kliniky radiologie a nukleární medicíny Vlastimil Válek.

Podle vedení však může dojít k nenávratné ztrátě dat. Věc už řeší Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

„Teď je vše v rukách NÚKIB. Část dat asi nebude možné zachránit, zejména data z předchozích radiologických vyšetření,“ řekl Štěrba.

Napadení FN Brno je druhým kybernetickým útokem na českou nemocnici v krátké době. V prosinci se stala cílem hackerů nemocnice v Benešově, kterou útočnici uvrhli na dva týdny do omezeného režimu.

Podle lékařů a zdravotníků je útok v době nouzového stavu zapříčiněného koronavirem vrcholem hyenismu, který nemá obdoby. Motiv útoku je zatím neznámý, na sociálních sítích se však spekuluje o zapojení cizí mocnosti.