V Česku je zatím 120 potvrzených případů koronaviru.

V Česku je zatím 120 potvrzených případů koronaviru. Vláda od pondělka uzavře hranice. Češi nebudou moci cestovat vně a cizinci dovnitř České republiky. Výjimky budou pro pracovníky logistických a záchranářských profesí. Vláda navíc rozšířila povinnou karanténu pro lidi vracející se z rizikových oblastí.

Na seznamu rizikových destinací je nyní 15 států. V zemích postižených koronavirem se stále nachází přes 200 tisíc Čechu.

Stát navíc nestíhá testovat občany na koronavirus. Největší problémy jsou v Praze, kde je také nejvíce nakažených. Původní plán, kdy měla záchranka objíždět možné nakažené a sbírat jejich vzorky selhává. Podle pražské Zdravotnické záchranné služby jsou záchranáři schopni s pomocí speciálně upraveného vozu odebrat za den nanejvýš 25 vzorků.

Praha tak spolu s dalšími kraji navyšuje testovací kapacity nemocnic. I tak se zatím nedostává na všechny lidi, kteří mají příznaky a o testování stojí. Lékaři často testování nemocných odkládají a léčí je, jako by měli běžnou chřipku.

Vedení Prahy ve snaze co nejvíc omezit šíření nemoci zakázala komerční veřejnou linkovou dopravu. Informoval o tom primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Od soboty nařizuji zákaz provozování komerční veřejné linkovové dopravy, která začíná a končí v Praze (například Hop on Hop off autobusy). Pivní kola už jsou zakázaná standardní cestou. Jak v centru města, tak v Karlíně,“ napsal Hřib.

Testovat všechny lidi s příznaky je přitom podle epidemiologů klíčové.

„Znovu jsem vyzval hygieniky, aby testovali každého, kdo má příznaky. Nejen ty, kdo se vrátili z Itálie. Byl jsme ubezpečen, že to dělají,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Koronavirus byl na návrh ministryně spravedlnosti Marie Benešové zařazen na seznam nakažlivých nemocí. Jeho šíření je tak nově trestné – maximální sazba za vědomé roznášení choroby je 12 let.

Vláda také alokovala 500 milionů korun z rezerv pro ministerstvo zdravotnictví na nákup ochranných pomůcek.

Babiš zároveň vyzval občany, aby zbytečně neskupovali potraviny. Dovoz a zásobování zboží je prý zajištěno. Aby uklidnil občany, vyrazil osobně na prohlídku skladů potravin.

„Požádal jsem o možnost ukázat našim občanům, že sklady jsou narvané. Firmy mají obraty o 100 až 200 procent vyšší. V žádném případě se tak nemůže stát, že by nebyly potraviny,“ řekl během návštěvy jednoho ze skladů Babiš.

Vláda se tak snaží zabránit opakování situace, kdy před několika dny představou hladu šílené davy podnikaly nájezdy supermarkety.

Lidé i přesto berou obchody útokem. Online dovoz potravin je pro přílišný zájem takřka nemožný.