Česko má aktuálně potvrzeno 109 případů nákazy novým koronavirem.

V České republice je aktuálně potvrzeno 112 nakažených novým typem koronaviru Covid-19. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Dodržování karantény kvůli nákaze začnou kontrolovat policisté spolu s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Za nedodržení izolace hrozí lidem pokuta až 3 miliony korun. 

„Viděli jsme predikci vývoje onemocnění. Jasně z toho vyplývá, že pokud nyní uděláme razantní kroky, jsme schopni zamezit šíření infekce. To je jediný cíl vyhlášení nouzového stavu. Chránit občany. Není na místě se bát, ale být obezřetný. Prosím všechny občany o trpělivost,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na Twitteru.

Laboratoře podle něj zkoumají další vzorky.

Epidemiologická situace v Evropě se podle něj nevyvíjí dobře, a to nejen v Itálii, ale i dalších státech. Je proto potřeba reagovat rychle a razantně.

Do dvoutýdenní izolace musí všichni Češi i cizinci s trvalým či přechodným pobytem v Česku, kteří se od soboty vrátili z Itálie.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) musí lidé, kteří mají nařízenu karanténu, izolaci dodržovat.

„Policie začne velmi důsledně kontrolovat dodržování veškerých opatření směřujících k omezení šíření nákazy koronavirem. Žádáme veřejnost, aby dbala všech pokynů orgánů, se kterými budeme úzce spolupracovat,“ uvedla policie na sociálních sítích. (pel)

Koronavirus uvrhl Česko do nouzového stavu na 30 dní. Lidé mají zákaz i cestovat

V českých obchodech znovu vypuklo šílenství. Lidé vzali markety útokem