Babišova vláda vyhlásila v České republice kvůli šíření koronaviru nouzový stav. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci. Nouzový stav platí od dnešního dne od 14:00 na 30 dní. Zároveň Babišova vláda zakázala lidem cestovat do rizikových oblastí. 

„Vláda od 13. března od 6:00 hodin zakazuje divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob, a to do odvolání,“ uvedl Babiš.

Zákaz se podle premiéra nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona.

Vláda také od pátku zakazuje přítomnost veřejnosti v čase mezi 20:00 až 6:00 v provozovnách stravovacích služeb.

Od 6:00 se také zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb jako posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie.

Česká republika od sobotní půlnoci zavede kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem. Hranice bude možné překročit jen na 11 vymezených hraničních přechodech, informoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda navíc zakázala vstup všem cizincům přijíždějícím z rizikových oblastí. Současně byl zastaven příjem o azylové a přechodné pobyty.

Zároveň Babišova vláda zakázala lidem cestovat do rizikových oblastí. Výjimky budou uděleny např. řidičům kamionů, pilotům nebo záchranářům cizích zemí.

Podle Hamáčka jde o to, aby byl sražen počet infikovaných občanů.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situacích, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí podle ústavního zákona neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Nouzový stav může trvat až 30 dnů, se souhlasem sněmovny i déle.

Aktuálně je v Česku potvrzeno 96 případů nákazy, z toho 3 mají vážný průběh. (pel)