Evropská unie založí investiční fond na boj proti šíření koronaviru.

Evropská unie dá na boj s koronavirem 25 miliard eur (640 miliard korun). Premiéři a prezidenti zemí EU se shodli, že všechny země by měly mít stejná opatření. Brusel udělá vše proto, aby se vypořádal s finančními a ekonomickými důsledky epidemie. 

Lídři EU uspořádali videokonferenci, aby se dohodli na koordinovaném přístupu proti šíření koronaviru.

Zřízen bude mezinárodní tým epidemiologů a virologů, aby členským zemím radil s dalším postupem během epidemie.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že na investice bude v brzké době uvolněno 7,5 miliard eur (192 miliard korun). Vznikne investiční fond na zmírnění hospodářských dopadů epidemie.

Peníze poputují hlavně na zdravotnické systémy, malé a střední podniky, trh práce a další zranitelné segmenty hospodářství EU.

Nejpostiženější zemí v Evropě zůstává Itálie, kde počet nakažených přesáhl už 10 tisíc, z toho 631 lidí koronaviru podlehlo. Celá země je od neděle v karanténě, lidé musí až na nejnutnější případy zůstat doma. Uzavřeny jsou školy, kulturní centra, divadla, památky, lyžařské areály a další.

Rakousko přerušilo železniční spojení s Itálií a navíc zakázalo vstup do země všem Italům mimo ty, kteří předloží potvrzení o tom, že nejsou infekční.

K sérii preventivních kroků přistoupilo také sousední Německo, které hlásí víc než 1 000 nakažených a 2 oběti. (pel)