Kvůli šíření koronaviru nasadí vláda na hranice ČR armádu.

Vláda pošle kvůli koronaviru na české hranice armádu. Vojáci budou policistům pomáhat s kontrolami lidí, kteří přijíždějí do Čech ze zahraničí. Aktuálně je v Česku potvrzeno 36 případů nákazy. 

„Dohodli jsme se, že na 10 hraničních přechodech, které jsou v režimu kontrol, bude vybudováno zázemí, aby kontrola vzorků mohla proběhnout na místě. Dohodli jsme se na tom, že armáda vypomůže personálem, který pomůže s odběrem vzorků,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pro server Novinky.cz.

Vojáci poskytnou i prostředky na výstavbu polních nemocnic.

Policisté a celníci v rámci opatření měří teplotu u některých cestujících přijíždějících do České republiky.

Řidiči také dostávají letáky v češtině, němčině, angličtině a italštině s oznámením ministerstva zdravotnictví, aby se osoby vracející z Itálie ohlásily praktickému lékaři.

„Máme odpolední výsledky z Národní referenční laboratoře. Testy potvrdily koronavirus u 36. pacienta v ČR. Jedná se o ženu ročník 1958, má návaznost na skupinu, která byla lyžovat v italské Val Gardeně. Takže další kontakt. Zůstane nejspíš v domácí karanténě,“ uvedl odpoledne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na svém Twitteru.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by bylo nejlepší, kdyby lídři zemí Evropské unie vyzvali své občany, aby kvůli šíření koronaviru moc necestovali.

„Důvodem je pouze prevence a bezpečnost nás všech. Jde mi o to, aby Italové porazili koronavirus, stejně jako my, celá Evropa i svět. A je to stejné doporučení, na kterém se dnes shodla i Bezpečnostní rada státu,“ uvedl Babiš.

Vláda dnes také podpořila návrh vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu za ANO Karla Havlíčka. Na podporu podnikatelů zasažených koronavirem tak půjde 600 milionů korun. (pel)