Saúdská Arábie a Rusko zahájily cenovou ropnou válku. Ceny ropy na světových trzích se tak v pondělí propadly až o 30 procent.

Dvě světové ropné velmoci – Saúdská Arábie a Rusko – zahájily ropnou cenovou válku. Cena ropy v pondělí klesla na světových trzích o 30 procent. K poklesu došlo poté, co OPEC nedokázal uzavřít dohodu se svými spojenci o snížení produkce. To způsobilo, že Saúdská Arábie srazila své ceny za posledních zhruba 20 let, aby „vnutila“ světovým odběratelům svou ropu na úkor té ruské. 

Současně se Saúdové chystají rekordně navýšit těžbu až na 12 milionů barelů denně.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v pátek nedohodla s Ruskem na snížení těžby ropy. Dohoda měla zabránit dalšímu propadu ceny suroviny, který zapříčinila paralýza světového obchodu koronavirem.

Ceny surové ropy se na mezinárodních trzích v pondělí v jednu chvíli propadly až o 34 procent.

Čtrnáctičlenný OPEC šel do jednání s plánem, že by spolu se spojenci snížil produkci o 1,5 milionu barelů denně, což odpovídá 1,5 procentům celosvětové produkce. Členové OPECu, jako Saudská Arábie a Írán ale požadují, aby spojenci, kteří stojí mimo organizaci, na snížení participovali 500 tisíci barely.

Plán však nepodpořilo Rusko. Podle generálního tajemníka OPECu Mohammeda Barkinda z Nigérie tak došlo k odročení jednání bez jakéhokoliv posunu.

Podle analytiků způsobil koronavirus značný pokles na straně poptávky po ropě, a situace se prý v nejbližších měsících nezlepší. (pel)