Ministerstvo financí chce zdražit doposud levné balíčky z Číny a jiných zemí mimo Evropskou unii. (ilustrační foto)

Ministerstvo financí chce zdražit doposud levné balíčky z Číny a jiných zemí mimo Evropskou unii. Resort ministryně Schillerové předložil do připomínkového řízení novelu zákona o DPH, která uvalí daň z přidané hodnoty na balíčky ze zemí mimo EU, jež dosud byly od DPH osvobozeny.

Zásilky ze zemí mimo EU do 22 eur (560 Kč) dosud nepodléhají dani z přidané hodnoty (DPH). Osvobození od DPH pro tyto „levné“ zásilky bude s účinností od 1. ledna 2021 zrušeno v celé Evropské unii, a to na základě rozhodnutí Rady EU z prosince 2017 a listopadu 2019.

Novela ministerstva financí tuto změnu zavádí do české legislativy.

Podle Schillerové dnešní situace, kdy jsou menší zásilky od DPH osvobozeny, svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží tak, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur, a zásilka se nemusela danit.

Zrušení výjimky prý pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky.

Poukázala při tom na situaci firem z ČR a zemí EU, jež jako plátci musí odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí.

Firmy ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohou dovolit prodat totéž zboží za nižší cenu a mají tak oproti těm evropským konkurenční výhodu.

Počet zásilek s cenou do 22 eur ze zemí mimo EU dosáhl v loňském přišlo zhruba 28 milionů. (sfr)