Ministryně Dostálová chce urychlit velké státní stavby vytvořením nového státního úřadu. (Ilustrační foto: redakční fotokoláž)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) chce urychlit velké státní stavby vytvořením nového státního úřadu. Vznik úřadu je zahrnut do připravovaného stavebního zákona. Nový úřad s týmem odborníků by podle představ resortu měl urychlit velké stavební investice státu typu dálnic nebo energetické infrastruktury.

Informovala o tom po jednání s největšími státními investory ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Poukázala přitom na to, že v současné době je běžné, že velkou stavbu celonárodního významu řeší malý stavební úřad, který se s podobně velkým projektem do té doby neměl šanci vůbec setkat.

Jako příklad uvedla Pražský okruh, který řeší stavební úřad v Uhříněvsi s tím, že zaměstnankyně tohoto úřadu se spletla při obesílání účastníků řízení, což povede k dalšímu zdržení stavby.

„Úřednice tohoto malého stavebního úřadu nemá a ani nemůže mít dostatek zkušeností se stavbou za deset miliard,“ konstatovala Dostálová.

Jednání se účastnily firmy, jako ČEZ, ČEPS, Správa železnic nebo Ředitelství silnic a dálnic.

Nový stavební zákon má pomoci výrazně zrychlit a zjednodušit schvalování staveb.

Podle údajů Světové banky patří Česko ve vyřízení stavebního povolení na 157. místo ze 190 porovnávaných zemí. Zákon by měl vstoupit v platnost postupně, nejpozději v roce 2023. (sfr)