Exministr dopravy Vladimír Kremlík si prý 8,5 milionů korun na byt půjčit od svých rodičů. Odkud tyto peníze vzali, nedokáže přesvědčivě vysvětlit. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Exministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) si na koupi bytu na pražském Strahově za 14,4 milionu korun půjčil 8,5 milionů korun od rodičů. Bývalý ministr ale nedokáže vysvětlit, kde jeho rodiče tolik peněz vzali. Zbytek prý dofinancoval úvěrem. Tvrdí to alespoň ve zveřejněném majetkovém přiznání. 

Matka Věra přitom pracovala v malé obci jako knihovnice, otec Vladimír v továrně, už je ale dlouhou dobu v důchodu. Upozornil na to server iRozhlas.cz.

„Takže neplatí, že jsem někde vytáhl sedm milionů z kalhot, které bych tam vložil. Zase to byla snaha mě pouze zdiskreditovat. Celou věc jsem oznámil Národnímu bezpečnostnímu úřadu, protože celá léta mám bezpečnostní prověrku,“ uvedl Kremlík pro iRozhlas.cz.

Exministr ale nedokáže přesvědčivě vysvětlit, kde jeho rodiče přišli k tolika penězům. Sami navíc bydlí ve starším domku ve středočeské obci u Čáslavi, který by potřeboval řadu oprav.

Kremlík v rozhovoru pro Deník N nejdříve řekl, že jde o jejich celoživotní úspory. Poté tvrdil, že rodičům posílal část svého výdělku. Nakonec uvedl, že si na půjčku pro něj měli sami půjčit.

Nedávno přitom vyšlo najevo, že Kremlíka se pokusili údajně uplatit v souvislosti s předraženou zakázkou na informační systém pro dálniční známky.

Dříve, než však mohly být získány důkazy, Babiš Kremlíka kvůli zpackané zakázce odvolal. Stalo se tak 20. ledna, tedy jen 5 dní po tom, co exministr pokus o úplatek BIS ohlásil.

Exministra Kremlíka chtěli zkorumpovat: Nabídli mu 1,5 milionu za ovlivnění tendru na mýto