Finanční správa radikálně zkrátila formulář pro EET ve zvláštním režimu. Z původních 540 kolonek zůstaly 4.

Finanční správa razantně zkrátila formulář pro elektronickou evidenci tržeb (EET) ve zvláštním režimu. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ke změně přistoupila po nátlaku podnikatelů i opozice. Místo původních 540 kolonek budou podnikatelé vyplňovat pouze několik políček. 

„Formulář byl a je maximálně jednoduchý. Původní, pracovní verze formuláře vycházela z ustálené praxe standardní pokladní evidence. Zároveň formulář zahrnoval větší množství políček, která však nebyla povinná, čímž se do jisté míry zhoršovala jeho intuitivnost,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová pro Novinky.cz.

Finanční správa představila tiskopis ve středu.

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík na sociálních sítích podle serveru ČT24 uvedl, že formulář přináší byrokracii a podnikatelé budou muset vyplňovat každé tři měsíce 540 kolonek.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) to ale odmítla jako útok na EET. Při sněmovních interpelacích ale současně slíbila nový tiskopis, který „bude tak jednoduchý, že se nebudete stačit divit“.

Původně by museli podnikatelé v tomto režimu vyplňovat stovky kolonek – údaje o výši tržeb, počtu vydaných a stornovaných účtenek za každý den. Kromě toho by bylo nutné vyplnit pořadové číslo první a poslední účtenky, a to opět v každém dni za celé čtvrtletí.

V další části formuláře pak měli podnikatelé vyplnit i součty za jednotlivé měsíce a také celé čtvrtletí. A to vše jednou za čtvrt roku odevzdat.

Nyní je formulář zjednodušený. Podnikatel jednou za čtvrt roku vyplní pouze počet tržeb, výši tržeb, počet storen a výši storen.

Speciální off-line režim se týká malých podnikatelů, kteří nejsou plátci DPH, mají maximálně dva zaměstnance a roční obrat do 600 tisíc korun.

Drobní živnostníci místo toho budou vystavovat zákazníkům papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí. (pel)

Výjimka z EET: Malí podnikatelé mohou evidovat tržby off-line pomocí státních účtenek

Se zavedením EET nesouhlasí téměř 40 procent lidí, ukázal průzkum