Proti zavedení EET je bezmála 40 procent lidí v Česku, ukázal průzkum agentruy STEM.

Se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) nesouhlasí 37 procent lidí. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM. Letos v květnu se EET rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Spadat pod ni budou nově řemeslníci, advokáti, kadeřníci, účetní, lékaři nebo taxikáři. 

Za pozitivní považuje zavedení EET 65 procent oslovených. Od roku 2018 jejich podíl klesl o 3 procentní body.

Ministerstvo financí chystá před spuštěním 3. a 4. vlny masivní kampaň.

„Chceme všem podnikajícím osobám spadajícím do 3. a 4. vlny podat pomocnou ruku. Budeme provozovat celou řadu veletrhů, seminářů, konferencí,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Připraveny budou také informační letáky nebo speciální brožura, kterou budou distribuovat a která v kostce obsáhne všechny základní informace k EET.

Podle odhadů ministerstva financí by se do plánované 3. a 4. vlny mělo zapojit zhruba 300 tisíc podnikatelů.

Výjimku z evidence dostali jen zrakově postižení podnikatelé, předvánoční prodejci sladkovodních ryb a poskytovatelé sociálních služeb.

Malí živnostníci s ročními tržbami do 600 tisíc, kteří neplatí DPH, mohou od února 2020 žádat o výjimku z EET. Tržby budou moci dále evidovat off-line pomocí papírových účtenek, které vydá ministerstvo vnitra.

Součástí zavedení EET pro malé živnostníky je novela zákona o dani z přidané hodnoty. Ta přesouvá do nejnižší 10procentní sazby DPH například vodné a stočné, stravovací služby, úklidové práce nebo domácí pečovatelské služby.

Opoziční ODS a Piráti se chtějí kvůli novele zákona, která obsahuje rozšíření EET, obrátit na Ústavní soud. Občanští demokraté navíc slibují, že pokud se dostanou do vlády, zákon o EET zruší.

EET by podle předpokladů ministerstva měla letos do rozpočtu přinést 15,2 miliardy korun.

Podle dostupných informací je aktuálně do EET zapojeno 192 tisíc podnikatelů, kteří dosud evidovali zhruba 13 miliard účtenek.

(pel)

Vláda slibovala snížení DPH u čepovaného piva jako kompenzaci za EET, stánkaři ale utřou

Výjimka z EET: Malí podnikatelé mohou evidovat tržby off-line pomocí státních účtenek