Vláda sice slibovala podnikatelům vykompenzovat náklady spojené s EET snížením DPH ze stravovacích služeb, ale od května bude menšímu zdanění podléhat čepované pivo jen v restauracích či hospodách. Tam se sazba sníží z 21 na 10 procent. U stánkového prodeje zůstane DPH 21 procent.

Informovala o tom Česká televize.

Snížení daně z přidané hodnoty u některých služeb prošlo sněmovnou v září 2019 jako součást novely zákona o elektronické evidenci tržeb. DPH se zmenší například u stravování nebo vodného a stočného.

Vláda tehdy snižování daně odůvodňovala hlavně tím, že podnikatelům pomůže právě se zaváděním EET.

Za stravovací službu považuje ministerstvo prodejce, kteří jídlo a pití poskytují v místnostech s toaletou a k dispozici dávají běžné příbory. Tedy zejména restaurace a hospody.

Například stánkařů, kteří se v současnosti na elektronickou evidenci připravují, se snížení daně týkat nebude.

Pokud výčepní zákazníkovi načepuje „do džbánku“, tedy pokud si ho odnese z provozovny třeba domů, nebude se na něj snížení DPH vztahovat.

A to i přes to, že kdyby stejné pivo ve stejném objemu vypil v provozovně, byla by daň nižší. V případě, že si ho odnese, už totiž nejde o stravovací službu. Výčepní mu dodal zboží.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že „snížení DPH u piva byla jedna velká habaďůra ze strany hnutí ANO a vládní koalice. V konečném důsledku to celý systém jenom zesložití a přinese komplikace.“

Snížit DPH plošně na alkohol, tedy například na veškeré čepované pivo, podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) nejde. Brání tomu směrnice platná pro celou EU. (pel)