Obcím i krajům stoupl v loňském roce přebytek rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) kritizuje nedostatečné investice.

Obce a kraje loni hospodařily s miliardovými přebytky. U obcí činil přebytek rozpočtu 25,5 miliardy korun, u krajů 5,8 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí. Podle šéfky resortu Aleny Schillerové (ANO) ale samosprávy málo investují. 

„Finance obcí a krajů jsou ve skvělé kondici. Jejich hospodaření skončilo již osmým rokem po sobě v přebytku. Za rok 2019 to bylo téměř 32 miliard, což je historicky druhý nejlepší výsledek. Celkové příjmy samospráv dlouhodobě rostou. Na tom mají největší zásluhu daňové příjmy,“ uvedla Schillerová.

Hůře jsou na tom podle ní, co se týká investic.

„Loni sice kraje a obce proinvestovaly dohromady téměř 124 miliard korun, stále to ale bylo o 30 procent méně, než kolik si naplánovaly,” podotkla.

Celkové příjmy územních rozpočtů dosáhly 594,1 miliard korun, ve srovnání s rokem 2018 vzrostly o 61,5 miliard korun.

Na příznivém vývoji příjmů se významně podílel nárůst daňových příjmů, jejichž celkový objem dosáhl 320,2 miliard korun, což bylo o 25 miliard korun více než v roce předchozím.

Celkové výdaje územních rozpočtů činily 562,4 miliard korun. Meziročně byly vyšší o 38,6 miliard korun. Z toho běžné výdaje vzrostly o 38,4 miliardy na 438,5 miliardy korun.

Kapitálové výdaje zůstaly zhruba na úrovni předchozího roku, když meziročně stouply o 0,2 miliardy na 123,9 miliardy korun. (pel)