ČNB zvýšila úrokové sazby. Koruna obratem posílila pod 25 korun za euro.

Hypotéky a půjčky na bydlení nejspíš podraží. Česká národní banka (ČNB) zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Koruna po překvapivém rozhodnutí centrální banky posílila pod 25 korun za euro. 

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka se dnešní rozhodnutí opírá o novou makroekonomickou prognózu banky.

„S ní je konzistentní nejprve nárůst domácích tržních sazeb následovaný jejich poklesem ve druhé polovině roku 2020,“ uvedl Rusnok.

Pro zvýšení úrokových sazeb ČNB hlasovali čtyři členové bankovní rady centrální banky, proti byli tři.

Analytici totiž očekávali, že ČNB ponechá úrokové sazby beze změny. Zasedání bankovní rady se zúčastnilo všech sedm jejích členů.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 3,25 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů.

Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 1,25 procenta.

Koruna posílila 

Koruna v reakci na rozhodnutí ČNB okamžitě prolomila hranici 25 korun za euro. Dostala se tak na zhruba sedmileté maximum.

V době oznámení o rozhodnutí ČNB ve 14 hodin se česká měna obchodovala za 25,09 korun za euro.

Po oznámení posílila nejprve těsně pod 25 korun za euro a poté až k 24,92 korun za euro, kde se držela i před 15 hodinou.

Středeční obchodování koruna uzavírala na 25,07 korun za euro, což byl nejlepší kurz od prosince 2012.

Podle analytika Tomáše Vlka z Patria Finance ke středečnímu posílení přispěla pozitivní nálada na světových trzích i blížící se zasedání centrálních bankéřů. (pel)