Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze kolem dotace na Čapí hnízdo.

Zatímco stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotací na farmu Čapí hnízdo stále běží, u jeho syna Andreje mladšího se státní žalobce Jaroslav Šaroch rozhodl stíhání zastavit. Podle Šarocha se neprokázal trestný čin. Část kauzy Babišova syna byla již dříve vyloučena do samostatného projednání. 

„Státní zástupce rozhodl o zastavení trestního stíhání v části vyloučené k vlastnímu řízení. Důvod zastavení trestního stíhání A. B. ml. je totožný s důvodem zastavení trestního stíhání osob v „kauze Čapí hnízdo“, tj. skutek, pro který bylo trestní stíhání vedeno, není trestným činem a není důvod k postoupení věci,“ uvedl mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Žalobce podle něj přihlížel i k závěrům obsaženým v usnesení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana z prosince loňského roku. Tehdy žalobce rozhodl o znovuotevření vyšetřování premiéra Andreje Babiše, které původně zastavilo městské státní zastupitelství.

Stíhání čelila vedle premiéra Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Část týkající se premiérova syna byla z hlavní části případu vyloučena loni na jaře.

Žalobce Jaroslav Šaroch loni v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Babiše a jeho rodiny.

Nejvyšší stání zástupce ale loni v prosinci rozhodl, že stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, poté vložil holding do svěřenských fondů.

V roce 2016 ve Sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila. (pel)

Čapí hnízdo: Vlastní syn obvinil premiéra Babiše ze lži. Podle šéfa ANO jde jen o kampaň

Babiš se snažil zpacifikovat nebezpečného syna. O Čapím hnízdu se prý nebavili, hráli šachy

Stíhání Babiše v kauze dotací na Čapí hnízdo bylo obnoveno. Premiér obvinění dál odmítá

Státní zástupce nemusí žádat Sněmovnu o Babišovo vydání v kauze Čapí hnízdo