Stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo bylo obnoveno.

Stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze padesátimilionové eurodotace pro Čapí hnízdo bylo obnoveno. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Babiše i někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové. Případ se tak vrací policii do fáze vyšetřování. Babiš obvinění dál odmítá. 

„Zjistili jsme nesprávné hodnocení důkazů i nedokonalé vyhodnocení evropské judikatury. Rozhodnutí u pana Babiše bylo zrušeno jako nezákonné, předčasné, protože nebyl dostatečně objasněn skutkový stav,“ zdůvodnil rozhodnutí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Případ se tak nyní vrací na samotný začátek k policejnímu vyšetřovateli. Stíhání Babišových rodinných příslušníků nyní definitivně skončilo.

„Konečné posouzení a vyhodnocení bude na dozorovém státním zástupci a věc se tak vrací do přípravného řízení do fáze vyšetřování. Policejní orgán bude vázán pokyny Nejvyššího státního zastupitelství. Poté bude potřeba věc opětovně vyhodnotit a rozhodnout. To vše bude opět v působnosti kolegy Šarocha,“ konstatoval Zeman.

Do věci by mohl zasáhnout prezident Miloš Zeman, který už dříve nevyloučil, že Babiše omilostní. Nyní ale obrátil a takzvanou abolici podle premiéra navrhovat nebude.

Babiš už v září řekl, že by takzvanou abolici nepřijal. Nyní to znovu zopakoval.

Babiš byl od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Spáchání tohoto skutku odmítal.

Stíhání čelila vedle Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Společnost Farma Čapí hnízdo, dříve pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V roce 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by neměla nárok, pokud by byla součástí holdingu Agrofert.

Po několika letech od získání eurodotace se však společnost opět vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února. Poté vložil holding do svěřenských fondů.

V roce 2016 ve Sněmovně prohlásil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Farmu nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Kauzou Čapí hnízdo se zabýval i Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF), který sice koncem roku 2017 dospěl k závěru, že objevil podezření z porušení pravidel EU, ale dál se tím již nezabýval. Peníze totiž podle úřadu Čapí hnízdo nedostalo z EU, ale z českého rozpočtu.

Stíhání premiéra Babiše v kauze podvodných dotací na Čapí hnízdo bylo zastaveno

Vila na Čapím hnízdě měla sloužit Babišovi pro soukromé účely: K rekreaci rodiny a VIP návštěv

(pel)