Státní zástupce zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. (Ilustrační foto)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu 50milionové dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Uvedl to Deník N. Podle městského státního zastupitelství žalobce změnil v kauze názor, obsah rozhodnutí však odmítl mluvčí zastupitelství zatím sdělit. Šaroch přitom loni na jaře zamítl stížnosti obviněných a rozhodl v pokračování stíhání.

Podle Deníku N žalobce zastavil stíhání premiéra Andreje Babiše i jeho blízkých i bývalých spolupracovníků. Své rozhodnutí předal nadřízeným v pátek.

Vedoucí státní zástupce nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná.

S ohledem na rozsah spisového materiálu, který má přes 20 000 stran, se nelze podle mluvčího úřadu Aleše Cimbaly vyjádřit, jak dlouho prostudování spisu potrvá.

Podle opozičních poslanců je důležité, jak státní žalobce zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše zdůvodní.

„Respektuji rozhodnutí státního zástupce, který zastavil trestní stíhání Andreje Babiše. Velmi důležité bude, jak žalobce nyní celou věc zdůvodní. V kauze nesmí existovat žádné pochybnosti o tom, že v ČR existuje dvojí spravedlnost – jedna pro premiéra a jedna pro normální občany,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

A podobně se vyjádřil i šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

Předseda ODS Petr Fiala v tiskovém prohlášení uvedl, že strana bere rozhodnutí na vědomí.

Nastala ale situace, před kterou jsme několikrát varovali. Po jarní nevysvětlené změně na ministerstvu spravedlnosti a mediálním tlaku předsedy vlády velká část společnosti neuvěří, že by takovéto rozhodnutí padlo i v případě řadového občana,“ uvedl.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že důvěra veřejnosti v nestranné státní zastupitelství se hroutí.

„Čert vem Andreje Babiše, Vyšší Spravedlnost si ho nakonec stejně najde,“ podotkl na Twitteru Kalousek.

Státní zastupitelství se podle něj ode dneška bude těšit stejné důvěře jako komunistická prokuratura před rokem 1989. „A náprava bude těžká,“ dodal.

Kvůli sporné padesátimilionové dotaci na Čapí hnízdo čelí premiér Babiš, jeho manželka, švagr a dcera obvinění z dotačního podvodu. Stíhání premiérova syna Andreje Babiše juniora vyloučila policie k vlastnímu řízení.

Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba, která loni spornou dotaci státu vrátila.

Koncern Agrofert původně vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO). V únoru 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

(pel)