Premiér Andrej Babiš odmítl, že by se svého syna snažil ve Švýcarsku přesvědčit, aby přehodnotil některá svá vyjádření týkající se kauzy Čapího hnízda a údajného únosu na Krym.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve Švýcarsku snažil zpacifikovat svého syna, který je společně s ním obviněn v kauze Čapího hnízda z dotačního podvodu. Andrej Babiš mladší a jeho matka už prý pochopili, že je novináři zneužili, když je vypátrali v Ženevě a natočili o nich reportáž skrytou kamerou. Babiš navíc tvrdí, že se synem neřešili Čapí hnízdo, ale že jen hráli šachy. Někteří politici cestu Babiše do Švýcarska zkritizovali a upozornili na to, že by předseda vlády mohl syna, který obvinil svého otce ze lži, ovlivňovat.

Andrej Babiš odjel za synem do Švýcarska poté, co server Seznam Zprávy zveřejnil nové informace ke kauze Čapí hnízdo.

Premiér v rozhovoru TV Nova odmítl, že by šel synovi diktovat, co má říkat nebo jak se chovat.

„Je to dospělý muž. O kauze a celém mediálním kolotoči jsme se vůbec nebavili, hráli jsme šachy,“ řekl Andrej Babiš starší.

Podle Babiše jeho syn odjel do Ruska poté, co se jeho stav začal zhoršovat v souvislosti s pronásledováním novináři.

„Vysvětloval jsem mu, o co jde, on je ale přesvědčen, že na ten výlet do Ruska, že šel nedobrovolně, přitom ve finále si tam našel přítelkyni,“ uvedl Babiš.

Několikrát zopakoval, že novináři syna zneužili.

„Novináři se prakticky vloupali do domu, kde syn bydlí, když odkoukali kód. Měli skrytou kameru a ani jeden z nich nevěděl, že ho natáčejí. Navíc pak tvrdili, že to moje bývalá žena a syn věděli. To lhali, protože to nevěděli,“ opakoval.

Připravená kampaň?

Celou reportáž považuje za dlouho připravovanou záležitost, která ho má zničit. Všechno je podle Babiše navíc pořízené ilegálně, protože reportáž je proti švýcarským zákonům.

Proti tomuto tvrzení se ale server Seznam Zprávy ohradil. Vedení si nechalo zpracovat právní analýzu, podle které je reportáž v pořádku.

Premiérovi ani nepřišlo divné, že syn jel na výlet do Ruska. Petr Protopopov je manželem lékařky, která se o syna Andreje Babiše starala. Nabídku pomoci tam podle svých slov přijal velmi rád.

Předseda vlády také popřel, že by cesta za hranice byla odsunutím syna kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo nebo záminkou pro vydírání českého premiéra.

V reportáži Seznam Zprávy mimo jiné zaznělo, že Andrej Babiš mladší nevěděl, co k Čapímu hnízdu podepisuje. Podle premiéra to ale není pravda, nikdo ho k tomu nenutil a syn byl v tu dobu zdravý.

„Podpis k převodu akcií byl v roce 2007, synova choroba se projevila až v roce 2015. Ještě rok před tím pilotoval letadlo. Samozřejmě věděl, co podepisuje a ty věci, co říkal v reportáži, jsou jen projevem jeho nemoci,“ uvedl Babiš.

Cestu Babiše do Ženevy kritizovali někteří opoziční politici. Poukazovali na to, že by mohl syna, který je společně s ním obviněn v kauze Čapí hnízdo, ovlivňovat. Babiše mladšího dosud policie nevyslechla.

Syn si trvá na svém

Syn premiéra Andreje Babiše je klíčovou postavou v kauze dotačního podvodu s farmou Čapí hnízdo. Reportéři Seznam Zpráv našli Babiše mladšího ve Švýcarsku, kde nyní žije i se svou matkou. Natočili s ním rozhovor a připravili reportáž, v níž Babiš mladší řekl například to, že ho unesli a byl držen na Krymu proti své vůli.

„Můj otec lže, chci vypovídat o svém únosu,“ citoval Seznam vyjádření Andreje Babiše mladšího. mladšího.

Andrej Babiš starší označil nové informace za kampaň.

„Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem’ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem’ ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem taky, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu’,“ napsal Seznamu Andrej Babiš mladší.

Podle autorky reportáže nese Andrej Babiš mladší nelibě to, že případ byl uzavřený, aniž by s ním policie mluvila. Nyní dává najevo, že chce v kauze Čapí hnízdo vypovídat.

Jde mu prý o to, aby kauza byla důkladně vyšetřena.

Čapí hnízdo: Vlastní syn obvinil premiéra Babiše ze lži. Podle šéfa ANO jde jen o kampaň

(pel)