Šaroch nemusí žádat Sněmovnu o vydání Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Státní zástupce Šaroch nemusí žádat Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Uvedl to mluvčí státních zástupců Aleš Cimbala. Podle zastupitelství se proti premiérovi vede stále stejné trestní stíhání, nové hlasování o vydání tak není potřeba.

„Dozorový státní zástupce neshledává důvody pro repetitivní žádost, neboť je nadále vedeno stejné trestní stíhání, k němuž byl obviněný vydán,“ upřesnil Cimbala.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman vloni v prosinci zvrátil rozhodnutí Jaroslava Šarocha o zastavení stíhání Andreje Babiše a Babišovy spolupracovnice Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo.

Zastavení stíhání dvojice označil Zeman za předčasné a nezákonné. Naopak potvrdil zastavení stíhání Moniky Babišové, dcera Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena společnosti Josefa Nenadála. Podle Zemana se u nich nepodařilo prokázat zavinění.

Premiér Babiš v souvislosti s Čapím hnízdem čelí podezření z dotačního podvodu.

Farma Čapí hnízdo totiž byla součástí holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnosti s akciemi na majitele, a získala 50 milionovou evropskou dotaci pro střední a malé podniky, na kterou by jako součást kolosu Agrofert neměla nárok. Poté se vrátila zpět do holdingu Agrofert.

Andrej Babiš v souvislosti s kauzou opakovaně lhal. Nejprve tvrdil, že o žádném Čapím hnízdu neví, a že rozhodně neví, komu patří. Později zase projekt označil za jeden ze svých nejlepších nápadů.

(eye)