Továrníkovu do čela ČTÚ prosadil dvojnásobný ministr Karel Havlíček.

Střet zájmů je leitmotivem vlády Andreje Babiše (ANO). Kromě premiéra je ve střetu zájmů také nová předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková. Porušení zákona konstatovalo Ministerstvo spravedlnosti v rámci předběžného posouzení.

Hanu Továrkovou vybral do čela ČTÚ dvojnásobný ministr Karel Havlíček (ANO). Ten po odchodu Vladimíra Kremlíka (za ANO) z čela Ministerstva dopravy v návaznosti na skandál s e-shopem na dálniční známky za 400 milionů šéfuje jak Ministerstvu průmyslu a obchodu, tak právě dopravě.

Havlíčkova favoritka Továrková figuruje v desítce různých firem. Její statut v těchto společnostech je neslučitelný s výkonem nově nabyté funkce, hrozí jí proto pokuta čtvrt milionu korun.

„Po předběžném posouzení to bude v případě paní Továrkové na kvalifikaci jako přestupek, tudíž to oznámíme přestupkovému orgánu,“ uvedl mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Přestupkové řízení bude řešit úřad v místě trvalého bydliště Továrkové, tedy brněnský magistrát.

V případě, že se vina prokáže přitom úřad nemá možnost vystačit si s napomenutím Továrkové. Od trestu magistrát nemůže ani zcela ustoupit.

„V zákonné lhůtě byly zahájeny kroky k ukončení veškerých činností, jak to vyžaduje zákon,“ uvedl ministr Havlíček. Podle právníků však podle zákona nehrají žádnou roli kroky, které k ukončení funkce osoba podniká, ale zánik funkce samotný.

Na Továrníkovou se přitom začal zákon o střetu zájmů vztahovat již v listopadu loňského roku, kdy se stala členkou Rady ČTÚ. Ve společnostech však nadále figurovala, ve dvou z nich má dokonce stále majetkovou účast. Zákon tak porušuje již nejméně 2 měsíce.

Havlíček prosadil Továrníkovou do čela ČTÚ poté, co vláda odvolala z čela úřadu Jaromíra Nováka. Novák v té době podával rezignaci z důvodu nesouhlasu se změnou podmínek aukce kmitočtů pro mobilní 5G sítě, již prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

(eye)