Britští europoslanci se v Evropském parlamentu radovali z blížícího se brexitu a mávali vlajkami na rozloučenou. Eurohujerka je za to potrestala vypnutím mikrofonu nejznámějšímu zastánci odchodu Británie z EU Nigelu Farageovi.

Britští europoslanci se v europarlamentu radovali z blížícího se brexitu. Když mávali na rozloučenou britskými vlajkami, předsedající Mairead McGuinnessová (irská europoslankyně z EPP) vypnula mikrofon nejznámějšímu zastánci odchodu Británie z EU Nigelu Farageovi. Ten Unii v projevu vyčetl, že je antidemokratická. 

Zprávu uveřejnily Parlamentní listy.

„Tak je to tady, poslední kapitola, konec cesty. 47 let trvající politický experiment, se kterým Britové, upřímně řečeno, nikdy nebyli úplně spokojeni. Můj otec a matka se přihlásili ke společnému trhu, ne k politické unii, vlajkám, hymnám, prezidentům a nyní i ke společné armádě, kterou chcete vybudovat,“ řek na úvod.

Podotkl dále, že není spokojen s brexitovou dohodou, kterou vyjednala britská vláda.

Evropskou unii obvinil z toho, že je antidemokratická. Připomněl, jak EU připravila v roce 2005 ústavu, kterou Francie i Nizozemsko odmítly, a že to instituce ignorovala.

Naopak se ji snažila znovu protlačit jako Lisabonskou smlouvu.

„A Irové hlasovali, řekli ne a byli donuceni, aby hlasovali znovu. Nutit lidi hlasovat znovu vám jde dobře, ale co jsme naštěstí dokázali, je, že Britů je moc na to, aby mohli být šikanováni,“ prohlásil.

Doufá prý, že brexit je začátek konce tohoto projektu.

„Je to špatný projekt. Není jenom nedemokratický, je antidemokratický a dává určitým lidem moc bez zodpovědnosti. Lidem, které voliči nemohou pohnat k zodpovědnosti. A to je nepřijatelné,“ myslí si.

„Vím, že nám chcete zakázat vlajky, ale zamáváme vám s nimi na rozloučenou a těšíme se, že v budoucnosti s vámi budeme spolupracovat jako samostatná…“

Jenže v tu chvíli byl Farageovi vypnut mikrofon a předsedající Mairead McGuinnessová se na něj obořila: „Pokud nebudete poslouchat pravidla, tak budete přerušen. Prosím, odstranili byste ty vlajky? Pane Faragi, odstranili byste ty vlajky, prosím?“

Předsedající poté britského politika vyzvala, aby se vrátil na místo a vzal si s sebou i vlaječky. (pel)