Fotbalista Tomáš Souček odešel ze Slavie Praha do londýnského klubu West Ham United. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Fotbalista Tomáš Souček odešel ze Slavie Praha do londýnského klubu West Ham United. V tuto chvíli bude jediným českým hráčem v anglické Premier League. Může se stát nejdražším hráčem, který kdy z Česka zamířil do zahraničního mužstva. West Ham je připraven Slavii za Součka zaplatit celkem až 521 milionů korun v případě, že londýnský klub letos nesestoupí z Premier League.

Záložník Souček (24) bude v anglickém týmu hostovat za 113 milionů korun do konce probíhající sezony.

Pokud se West Ham v Premier League zachrání, automaticky uplatní na Součka opci a za jeho přestup zaplatí Slavii dalších 408 milionů korun.

Informoval o tom předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Souček by tímto přestupem překonal rekord Tomáše Rosického, který v lednu 2001 přestoupil ze Sparty do Dortmundu za 504 milionů korun.

West Ham se v Premier League krčí na 17. místě a jen díky lepšímu skóre není na sestupových příčkách. Premier League má 20 týmů a sestupují poslední 3 mužstva tabulky.

„Podepsáno. Nadšení i smutek zároveň. Tomáš nám bude hrozně chybět jako kapitán, hráč i člověk. Bude těžké ho nahradit. Je to skvělá vizitka Slavie i českého fotbalu,“ napsal Tvrdík.

O Součka se v tomto přestupním období údajně zajímaly i anglický klub Brighton či „francouzské“ AS Monako.

Souček dal přednost West Hamu. V tradičním londýnském klubu v minulosti hráli i Luděk Mikloško, Tomáš Řepka a Radoslav Kováč.

West Ham trénuje David Moyes, který v minulosti působil i v Manchesteru United. Největším úspěchem „Kladivářů“ jsou triumf v dřívějším Poháru vítězů pohárů z roku 1965 či tři vítězství v Anglickém poháru.

Pokud by West Ham Součka v případě sestupu nekoupil, bude podle Tvrdíka hráč stát více než 15 milionů eur.

„Pro každého dalšího zájemce na transfer by to již nebylo 15 milionů eur výstupní doložky, ale cena po dohodě se Slavií. Nejen West Ham, ale i další zájemci o hráči byli ochotni nabídnout výrazně více než 15 milionů eur,“ vysvětlil Tvrdík.

Reprezentační záložník Tomáš Souček je odchovancem Slavie Praha. V ligové sezoně 2018/19 vstřelil v tuzemské nejvyšší soutěži coby defenzivní záložník 13 branek a byl vyhlášen nejlepším hráčem ročníku. Celkem má Souček v české nejvyšší soutěži na kontě 126 startů a 31 gólů. (sfr)

Nejlepší světové fotbalové soutěže mohou diváci v České republice sledovat v přímých přenosech anglické fotbalové Premier League, španělské La Ligy, italské Série A i německé Bundesligy na DIGI TV.