Koronavirus si v Číně vyžádal přes 20 obětí.

Koronavirus si vyžádal v Číně více než dvacet obětí. Čínská vláda odvolala veškeré oslavy čínského lunárního roku, aby předešla šíření nákazy. České úřady jsou opatrné a nechtějí podnikat žádné unáhlené kroky.

Odborníci zatím neví, jak je pravděpodobný přenos koronaviru do Evropy. Podle hlavní české hygieničky Evy Gottvaldové je zatím nutná zvýšená připravenost. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) není situace natolik závažná, aby byl vyhlášen stav globálního ohrožení.

„Konkrétní čísla pravděpodobnosti přenosu do Evropy zatím neumíme říct. WHO ještě nemá dostatek informací o tom, jaká je přenosnost onemocnění a jak je závažné,“ řekla Gottvaldová.

WHO zatím nedodala státům doporučení ke konkrétním opatřením. Státy ale získají větší legitimitu při kontrole lidí překračujících jejich hranice. Podle expertů jsou nejzásadnější opatření v místě nákazy.

Čína mezitím dala město Wu-chan do karantény. Od vnějšího světa je tak odříznuto 12 milionů lidí. Mezi nimi jsou také tři čeští studenti. Podle místních zdrojů ve městě zavládla panika, lidé se perou o potraviny v obchodech a ve frontách na zdravotní ošetření v nemocnicích.

České úřady zatím nedoporučují rušit cesty do Číny, ale apelují na turisty, aby se vyhýbali oblasti nákazy. Ministerstvo zdravotnictví zároveň neuvažuje o zvýšené kontrole cestujících, kteří přilétají z Číny. Česká republika totiž nemá z Wu-chanu přímé letecké spojení.