Zakázka ministerstva obrany na nákup radarů vzbuzuje podezření, protože je třikrát dražší než dodávka obdobného systému pro NATO, ale dokonce i dvakrát dražší oproti původním plánům resortu. 

Ministerstvo obrany koupilo za 1,5 miliardy korun 2 pasivní radary Věra NG od pardubické firmy ERA, která spadá pod zbrojařský koncern Omnipol. Zakázka však vzbuzuje podezření nejen proto, že je třikrát dražší než dodávka obdobného systému pro NATO, ale dokonce i dvakrát dražší oproti původním plánům ministerstva. Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) nechal zakázku už prověřit. 

Informaci uveřejnil server Novinky.cz.

Mluvčí obrany Jan Pejšek nákup obhajuje s tím, že se jedná o odlišný systém, než koupilo NATO.

„Kromě růstu cen a vývoje technologií v průběhu let je podstatný rozdíl v tom, že náš systém je bojový, plně autonomní, mobilní, s balistickou ochranou, zatímco NATO pořídilo stacionární zařízení bez balistiky. Tudíž je zásadní rozdíl nejen v technologiích, ale i v počtu teleskopických stožárů, vozidel nebo v systému spojení,“ řekl pro Novinky.cz.

Metnar přesto nechal celou zakázku znovu prověřit.

„Abychom měli maximální míru jistoty, vydal ministr pokyn k důslednému prověření celé zakázky nezávislým oddělením dohledu nad veřejnými zakázkami. Ministr tak reaguje na spekulace, které se kolem této zakázky objevily,“ vysvětlil mluvčí.

Zakázka na radary Věra NG vzbuzuje podezření nejen proto, že je třikrát dražší než dodávka pro NATO, ale dokonce i dvakrát dražší oproti původním plánům ministerstva.

Metnar totiž na jaře loňského roku na vládě získal povolení radary pořídit za 780 milionů korun.

Podle informací Novinek ministerstvo v minulém týdnu samo přiznalo, že chybovalo, protože použilo starý posudek ceny.

Resort se brání také tím, že cenu ověřil nezávislý znalecký ústav.

Nákup zkritizovali někteří členové branného a bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Zakázkou se bude zabývat na příští schůzi. (pel)