Čína chystá zákaz igelitových tašek a plastů na jedno použití. (Na snímku největší skládka v zemi o velikosti stovky fotbalových hřišť, která byla zaplněna o 25 let dříve, než bylo plánováno.)

Čína se chystá omezit prodej a používání jednorázových plastů. Koncem letošního roku má v zemi začít platit zákaz jednorázových igelitových tašek ve velkých čínských městech. Po celé zemi bude platit od roku 2022. Mimo to začne platit i zákaz plastových brček. 

Výjimkou dostanou tržiště s čerstvými produkty, kde budou moci prodavači balit zboží do igelitových tašek až do roku 2025.

Zároveň budou stahovány stahovány jednorázové plasty z řetězců rychlého občerstvení a dalších míst.

Zákaz plastových brček má v Číně začít platit do konce letošního roku.

Čínská města budou povinnost omezit spotřebu plastů na jedno užití v restauračním průmyslu o 30 procent do roku 2025, uvedla čínská Komise pro národní rozvoj a reformu.

Čína má 1,4 miliardy obyvatel a už řadu let se potýká s problémem odpadu.

Největší skládka v zemi, která má rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť, už je zaplněna – o 25 let dříve, než bylo plánováno.

Podle internetové publikace Our World Data (Náš svět v datech) v roce 2010 vyprodukovala Čína 60 milionů tun plastového odpadu. Za ní skončily Spojené státy s 38 miliony tun.

Postupně však čínské úřady užívání plastových výrobků redukují.

V roce 2008 Čína zakázala prodejcům, aby rozdávali plastové tašky zdarma a zakázala také výrobu ultratenkých igelitových sáčků a tašek. V roce 2017 země oznámila, že zakáže dovoz zahraničního plastového odpadu.

Evropská unie schválila novou směrnici zakazující jednorázové plasty loni v květnu. Opatření se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, ke kterým existují ekologičtější alternativy. (pel)