Slovenští autodopravci při protestních akcích zablokovali na některých protestech kamiónovou dopravu.

Slovenští autodopravci zablokovali některé hraniční přechody Česka se Slovenskem. Protestují za snížení silniční daně a za pozastavení výběru mýtného. Neprůjezdné jsou pro nákladní vozy nad 3,5 tuny přechody Brodské-Břeclav na dálnici D2, dále Holíč-Hodonín a Skalica-Sudomeřice. Osobní vozidla by měla projet bez problémů.

„Blokáda zahájena dle plánu, nákladní vozidla posílají slovenští kolegové zpět do České republiky,“ informovala policie o situaci na dálnici D2.

Podobná situace je podle policistů i na ostatních bývalých hraničních přechodech v Jihomoravském kraji.

Blokády zorganizovala Slovenska oznámila Unie autodopravců Slovenska (UNAS), která s protestními akcemi začala už v minulém týdnu.

V pátek blokovala dopravu i na třech hraničních přechodech s Českem.

Pondělní protest by měl zasáhnout kamionovou dopravu směřující přes slovensko-české přechody Drietoma-Starý Hrozenkov, Lysá pod Makytou-Strelná, Čadca- Milošová-Šance a Svrčinovec-Mosty u Jablunkova.

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) spustila blokády poté, co nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil informaci o výsledku výběru mýta.

Podle zprávy úřadu provozovatel mýtného systému SkyToll inkasoval téměř polovinu z vybraných poplatků za jízdu nákladních aut a autobusů po zpoplatněných silnicích.

Na to UNAS reagoval požadavkem na snížení sazby silniční daně na polovinu a na pozastavení mýtného systému. (pel)