V Austrálii už hoří území o rozloze větší, než zaujímá celá Česká republika.

V Austrálii už hoří území o rozloze větší, než zaujímá celá Česká republika. Katastrofální požáry si vyžádaly další oběť: zahynul další hasič. Počet obětí ničivých lesních požárů na jihovýchodě Austrálie vzrostl na nejméně 27 osob.

Úřady uvedly, že hasič přišel o život ve státě Viktorie. Ten společně se státem Nový Jižní Wales patří k nejhůře postiženým lesními požáry.

Podle úřadů na muže spadl při hašení plamenů strom.

Katastrofální požáry zničily na jihovýchodě Austrálie od září více než 2000 domů a 10,3 milionu hektarů porostu, což je území přesahující rozlohou Českou republiku.

Česká republika má rozlohu 78 866 kilometrů čtverečních. Podíl lesních pozemků na celkové rozloze ČR dosahuje 34,1 %.


POŽÁRY V AUSTRÁLII


Požáry v Austrálii  si vyžádaly také opakované evakuace obyvatel ohrožených oblastí.

Ekologové z Univerzity v Sydney odhadují, že tamní požáry připravily za poslední 4 měsíce o život zhruba 480 milionů savců, ptáků a plazů. Číslo se může podstatně zvýšit kvůli ohňům, které se nově rozšířily po státech Victoria a Nový Jižní Wales na jižním pobřeží.

Podle expertů k požárům významně přispěla vleklá vedra a sucha. Australský meteorologický úřad uvedl, že rok 2019 byl v zemi nejteplejší a nejsušší v historii měření.

Australský premiér Scott Morrison prohlásil, že vláda uznává tvrzení, že teplejší a sušší léta jsou důsledkem klimatických změn. Morrison doposud jakoukoli spojitost mezi nynějšími ničivými požáry a klimatickými změnami popíral.

I tentokrát ale australský premiér odmítl omezit uhelný průmysl v zemi, která je největším vývozcem uhlí na světě.

„V příštích letech budeme pokračovat v naší politice snižování emisí, přitom ale nebudeme zavádět uhlíkovou daň, nebudeme zvyšovat ceny elektřiny a nebudeme omezovat tradiční uhelný průmysl,“ konstatoval australský premiér.

Morrison současně přiznal chyby při řešení stávající krize.

„Existují věci, které jsem mohl řešit lépe,“ připustil.

Premiér čelí kritice kvůli údajně pomalé a nedostatečné reakci vlády na požáry. (sfr)