I druhý audit Evropské komise potvrdil, že je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tak neměl nárok na vyplacení milionových zemědělských dotací.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů. Potvrdil to i druhý audit Evropské komise k zemědělským dotacím. Podle bruselské zprávy neměl Agrofert nárok na zemědělské dotace, které čerpal, protože Babiš je ve střetu zájmů. 

Informoval o tom server Neovlivni.cz.

Podle auditorů byl přesun Agrofertu do fondů pouze vějičkou a z pozice beneficienta je Babiš stále tím, kdo firmu ovládá.

„I tato finální zpráva konstatuje, že se český premiér zbavil Agrofertu jen naoko a nadále jej ovládá. Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů,” uvedl server.

Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek.

Do Česka bylo posláno 6 kopií zprávy v angličtině kryté vodotiskem, překlad do českého jazyka se připravuje.

Také předchozí audit, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU, potvrdil, že premiér porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert.

Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 285 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Sám Babiš závěry auditu o zemědělských dotacích pro Agrofert prý nezná. Znovu odmítl tvrzení, že je ve střetu zájmů.

Babiš návrh auditní zprávy opakovaně označil za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou.

(pel)

Konečný verdikt: Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Komise. Opozice žádá hlavu premiéra

Agrofert dostane od zemědělského fondu pozastavené dotace. Podniku vyplatí 51 milionů


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.