Audit Evropské komise potvrdil, že je český premiér Andrej Babiš (ANO) ve střetu zájmů.

Dokument auditu Evropské komise (EK) o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO) je definitivní. Zpráva potvrdila, že Babiš je ve střetu zájmů a už není žádný prostor pro její rozporování. Premiér však trvá na tom, že auditní zpráva Bruselu není konečnou verzí dokumentu. Opozice požaduje, aby Babiš buď rezignoval, nebo prodal své firmy. 

Podle informací týdeníku Respekt zpráva premiérův střet zájmů, o kterém kvůli Babišovu vlivu na podnik Agrofert hovořila předběžná zpráva, potvrzuje.

Ministerstvo ji však nechce zveřejnit. Tvrdí, že Evropská komise „žádá o důvěrné zacházení”, a navíc prý stále nejde o definitivní verzi.

„Bakalův Respekt neříká pravdu, protože to samozřejmě není definitivní zpráva a já teda nevím, co potvrdil, ale v každém případě není pravda, co zveřejnila Česká televize a Bakalův Respekt, že je to konečná podoba auditní zprávy,“ řekl Babiš pro Rádio Impuls.

Evropská komise podle Babiše zcela absurdně a nesmyslně vykládá český zákon o střetu zájmů. Premiér trvá na tom, že v souladu s jeho novelou vložil Agrofert do svěřenského fondu, takže předpisům vyhověl.

Mluvčí Evropské komise ale označil dokument za definitivní.

„Nejdříve musíme – v daném termínu – zaslat český překlad zprávy. Poté budou mít české úřady dva měsíce na to, aby zaslaly zprávu, jak plní obsažená doporučení,“ uvedl mluvčí.

Z jeho formulace vyplývá, že Česko už nemá prostor pro jakékoliv rozporování závěrů auditu.

Opozice žádá rezignaci 

Podle TOP 098 by měl Babiš buď rezignovat, nebo prodat své firmy.

Případné potvrzení střetu zájmů považují za důvod k rezignaci i Piráti.

Předseda ODS Petr Fiala je přesvědčený, že premiérův střet zájmů je jasný už od jeho vstupu do politiky.

Opozice rovněž požaduje, aby ministerstvo obsah zprávy zveřejnilo.

Auditní zprávu zaslala EK do České republiky v pátek. Obsah dokumentu nebyl zveřejněn a oficiálně nejsou známy ani jeho výsledky.

V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů.

(pel)