Babišovo mega impérium Agrofert získá od zemědělského fondu pozastavené dotace ve výši 51 milionů korun.

Babišův Agrofert získá pozastavené dotace. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) proplatí koncernu Agrofert pozastavené dotace za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a srpnem 2018. Celkem Agrofertu vyplatí 51,2 milionů korun na 2 projekty. Ve zmíněném období začal platit zákon o střetu zájmů. Babiš sice koncern v roce 2017 vložil do svěřenského fondu, ale stále zůstává beneficientem, což znamená, že veškeré zisky plynou právě premiérovi.

Fond argumentuje tím, že pro zadržování peněz neexistuje legitimní právní důvod. Kdyby dotace SZIF neproplatil, hrozila by mu žaloba ze strany Agrofertu.

Dotace schválené od loňského srpna fond kvůli předběžné opatrnosti zatím nadále proplácet nebude.

Česko nyní čeká na výsledné znění auditní zprávy Evropské komise právě k Babišově střetu zájmů.

Mluvčí koncernu Karel Hanzelka tento vývoj uvítal. Potvrdilo se podle něj tím to, že veškeré čerpání dotací je podle příslušných zákonů a předpisů. Fond o zastavení proplácení dotací rozhodl letos v červnu.

Ze Státního zemědělského intervenčního fondu bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

Holding Agrofert byl v podezření z dotačního podvodu. Státní zastupitelství ale trestního stíhání premiéra Andreje Babiše i dalších zúčastněných pravomocně zastavilo.

Babiš koncern v roce 2017 vložil do svěřenského fondu. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

 (pel)