Zeman a Babiš spolu poobědvají v Lánech.

Tradičního novoročního oběda na zámku v Lánech se kromě jistých hostů, tedy Miloše Zemana a Andreje Babiše s manželkami, zúčastní také jejich děti. Prezidenta Zemana tak doprovodí manželka Ivana a dcera Kateřina, premiér Babiš si zase jako oporu přiveze svou choť Moniku, dceru Vivien a syna Frederika.

Slavnostního oběda se naopak nezúčastní děti z předchozích manželství obou politiků.

V loňském roce se prezidentsko-premiérský tandem setkal již 3. ledna, letos však připadl termín až na neděli 5. ledna. Při posledním setkání Zeman vyjádřil přání, aby spolu s Babišem na nový rok poobědvali ještě čtyřikrát. Zeman tak fakticky chce, aby Babiš vyhrál i následující parlamentní volby.

Andrej Babiš přitom dříve avizoval, že po čtyřech letech premiérování z politiky odejde.

Novoroční obědy prezidenta s premiérem zavedl jako tradici Zemanův předchůdce Václav Klaus. Ten při prvním obědě v roce 2004 stoloval s Vladimírem Špidlou a jeho chotí.

Celá událost je spíše privátního charakteru, o obsahu rozhovorů se tedy pouze spekuluje. Podle hradního mluvčího Ovčáčka se jedná o záležitost společenskou, při které přijde řeč i na výhled domácí a zahraniční politiky.

Vloni si Babiš se Zemanem pochutnávali na paštice z kachních jater na portském víně a candátu pečeném na másle se zámeckými bramborami a máslovou zeleninou. Jako sladkou dvojtečku jim zámecký kuchař připravil domácí žloutkový krém s karamelovou krustou a ovocný sorbet.