Johnsonovi konzervativci chtějí dokončit brexit.

Britský parlament bude hlasovat o zákonu, který má vyvést Velkou Británii z Evropské unie. Po měsících patu zákon s nejvyšší pravděpodobností projde, a brexitu tak nebude již nic bránit. Konzervativní strana premiéra Borise Johnsona drží v britském parlamentu pohodlnou většinu.

Konzervativci letos v prosinci ovládli předčasné volby do Dolní sněmovny britského parlamentu. Získali 365 křesel z celkových 650 a mají tak osmdesátimandátovou většinu. Nemusí se tak spoléhat na hlasy rebelů z jiných stran.

Přestože mají konzervativci v Dolní sněmovně jasnou většinu, experti upozorňují, že poměr odpůrců a příznivců brexitu zůstal nezměněn. Toryové a Brexit party Nigela Farage získali dohromady 46 % hlasů. Strany, které se proti brexitu vymezují, získaly zbylých 54 % hlasů voličů.

Většinu v Dolní sněmovně konzervativcům zajistil volební systém „first-past-the-post“, kdy v každém ze 650 volebních obvodů může zvítězit pouze jeden kandidát. Kritici systém považují za nedostatečně reprezentativní, protože velká část hlasů propadne. V ČR se do Poslanecké sněmovny volí poměrným volebním systémem, z kandidátních listin.

Rozložení sil v Dolní sněmovně naznačuje, že zákon bez problémů projde. Velká Británie by tak měla opustit EU 31. ledna 2020. Zákon však musí ještě projít hlasováním ve Sněmovně lordů, kam se dostane po skončení vánočních prázdnin. Ty končí 6. ledna 2020. Dohodu musí schválit také Evropský parlament, což by se mohlo stát v druhém lednovém týdnu.

Premiér Johnson chce brexitovou dohodu rozšířit o pasáž, která by ošetřila přechodné období, které začne, jakmile Velká Británie opustí EU. To by mělo trvat do konce roku 2020. Během něj bude v Británii platit unijní právo. V současné verzi dohody by bylo možné toto období prodloužit až o dva roky, nová pasáž by však jakékoliv prodloužení zapověděla.

Do konce roku 2020 by tak britská vláda musela vyjednat veškeré dohody o vzájemném soužití Velké Británie a EU. Podle analytiků se snaží Johnson vytvořit tlak na EU, aby s Británii uzavřela dohodu o volném obchodu. Experti se však obávají, že 11 měsíců je na vyjednání tak složité dohody málo.

Pokud tak Británie s EU neuzavřou obchodní dohodu, bude vzájemný obchod probíhat podle pravidel Světové obchodní organizace.

(eye)