Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Donaldu Trumpovi. Americký prezident podle demokratů zneužil úřadu nátlakem na ukrajinskou vládu. (Ilustrační foto)

Americký prezident Donald Trump čelí ústavní žalobě. Sněmovna reprezentantů schválila tzv. impeachment, tedy proces odvolání, protože viní prezidenta ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. O případném odvolání šéfa Bílého domu v lednu rozhodne senátní soud, kde však mají převahu Trumpovi republikáni. 

„Prezident si je jistý, že Senát obnoví právo a spravedlnost a povede náležitý proces, což Sněmovna ignorovala. Na další kroky je připraven a je si jistý, že bude zcela očištěn,“ uvedla mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Po Andrewovi Johnsonovi a Billu Clintonovi se Trump stal třetí hlavou USA, která skončila v procesu impeachmentu před senátním soudem.

Celý proces impeachmentu odstartoval telefonát Donalda Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Trump požadoval, aby mu Ukrajina dodala informace poškozující bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který se zřejmě Trumpovi napřesrok ve volbách postaví.

Podle demokratů jde o pokus zatáhnout cizí stát do volební kampaně v USA, což zákon výslovně zakazuje.

Při vyšetřování v Kongresu zatím zaznělo, že Trump pozdržel vojenskou pomoc Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů, dokud Kyjev nebude spolupracovat. Trump tak zneužil svou pozici k politickému boji.

Vyšetřování této aféry pak prezident podle žaloby mařil, když zakázal řadě svých spolupracovníků svědčit v Kongresu.

Trump se tak stal teprve třetím americkým prezidentem v dějinách USA, proti němuž Sněmovna reprezentantů impeachment schválila.

Prezident Andrew Johnson byl zažalován v roce 1868 a Bill Clinton v roce 1998. V obou případech Senát žalobu neschválil.

Republikánský prezident Richard Nixon v roce 1974 ještě před ústavní žalobou sám rezignoval kvůli aféře Watergate. (pel)