Krajská města Česka demonstrovala za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). (Foto: Milion chvilek pro demokracii)

Za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) se tentokrát demonstrovalo ve všech krajských městech kromě Prahy. I tentokrát protesty svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. Hlavním požadavkem demonstrantů zůstává demise předsedy vlády Babiše. Podle organizátorů akce Česko nemá mít v čele vlády politika, který je ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. 

Lidé se scházeli zpravidla na hlavních náměstích měst.

V Karlových Varech se sešlo asi 100 lidí.

Na 200 protestujících se shromáždilo v Ostravě na Prokešově náměstí před budou radnice.

Stovky lidí protestovaly s transparenty a českými vlajkami také v Jihlavě. Kromě místních přišli svůj nesouhlas s premiérem vyjádřit i lidé z jiných měst Vysočiny.

V centru Zlína se sešlo více než 200 demonstrujících. Vystoupili také lidé z Luhačovic či Uherského Hradiště.

Lidé si přinesli transparenty „Všetci kradnú, iba ja čerpám“, „Milí Češi a Moraváci, máme stále velkou práci, ať nevládnou darebáci, estébáci a další všiváci!“, „Stop totalitě“, „Udavači StB, stydíme se za tebe“ nebo „Bureši, Zlín si nekoupíš“.

Demonstrace proti premiérovi se po celé republice znovu pravidelně konají od 16. listopadu, kdy na Letnou v Praze po půl roce znovu dorazilo na čtvrt milionu lidí.

Tento týden v pondělí se pak demonstrovalo v Praze na Václaváku a protestující poté pochodem zamířili před úřad vlády, kde promluvili opoziční politici.

Následující den se protestovalo ve více než 200 menších českých městech.

Lidé se sešli demonstrovat například v Berouně, Táboře, Rokycanech, Mostě, Děčíně, Mikulově, Prostějově, Kroměříži a v desítkách dalších měst a vesnic.

Spolek Milion chvilek dal na listopadovém setkání na Letné premiérovi ultimátum. Buď do konce roku odstoupí z funkce, nebo vyřeší svůj střet zájmů, tedy prodá holding Agrofert. (pel)