Europarlament odsoudil vyhlášení zón bez sexuálních menšin v Polsku.

Evropský parlament odsoudil Polsko. Několik desítek polských obcí se prohlásilo za „zóny bez ideologie LGBTI“. Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgender osob tak není v takových místech, která jsou označena samolepkou, vítána. Brusel to však považuje za diskriminaci a vyzval polské úřady, aby zakročily. 

„EP vyzývá Polsko, aby rázně odsoudilo diskriminaci LGBTI lidí, včetně té ze strany místních úřadů, a bez výjimky zrušilo rezoluce útočící na práva LGBTI,“ uvedli europoslanci.

V usnesení se europarlament postavil za práva sexuálních menšin ve všech členských státech a vyzval Komisi, aby podnikla konkrétní kroky k jejich zajištění.

V případě Polska to podle europoslanců může být i prostřednictvím současného řízení za porušování unijních hodnot, které proti Varšavě Brusel vede.

Pro rezoluci hlasovalo 463 evropských zákonodárců, proti se postavilo 107. Dalších 105 se hlasování zdrželo.

Netolerance vůči komunitě LGBT (lesbám, gayům a dalším příslušníkům sexuálních menšin) trvá v Polsku už delší dobu.

Obce se začaly proti ideologii LGBT ohrazovat letos, kdy Varšava přijala tzv. Chartu LGBT Plus.

V ní se metropole zavázala například k tomu, že v polském hlavním městě vznikne ubytovna pro osoby jiné než heterosexuální orientace, které se staly obětí fyzického napadení nebo byly vyhozené z domu, ke zřízení infolinky a psychologické pomoci pro tyto lidi nebo k tomu, že se žákům ve školách dostane protidiskriminační osvěty.

Více než tři desítky obcí hlavně na konzervativním jihovýchodě Polska se poté v reakci prohlásily za „zóny bez ideologie LGBT“.

Taková místa jsou například označena samolepkou „Zóna bez LGBT“ s přeškrtnutou duhou.

Polské obce se ve svých rezolucích hlásí ke křesťanské tradici a kultuře, s nimiž podle nich není tolerance k sexuálním menšinám v souladu, neboť útočí na autoritu rodiny či vývoj dětí.

Některé obce odmítají spolupracovat s nevládními organizacemi, které se ochraně práv menšin věnují. Tyto kroky kritizoval polský ombudsman, podle něhož mohou porušovat princip rovného přístupu k občanům. (pel)