Regulace makléřů v Česku se blíží. Nový zákon, který zpřísňuje podmínky pro realitní makléře, prošel Senátem a zbývá už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Senát schválil speciální zákon regulující realitní kanceláře. Realitní makléři tak nově budou mít pro svoji práci přísnější pravidla. Přijatý návrh zákona o realitním zprostředkování stanovuje, že makléři budou muset mít vysokoškolské vzdělání anebo potřebnou kvalifikaci. ODS a hnutí STAN navrhovaly zákon zamítnout, to ale neprošlo.

Informoval o tom server Novinky.cz.

Zákon navrhla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

„Jsme jedna z posledních zemí EU, kde není profese makléře regulována. Máme největší počet makléřů na obyvatele v rámci EU,“ obhajovala předlohu před senátory.

Zákon navrhovali zamítnout ODS a STAN. K tomu ale nedošlo a senátoři se neshodli ani na žádném pozměňovacím návrhu, nepřijali tak žádné usnesení.

Podle opozice jde zbytečné zpřísnění podmínek pro poskytování realitních služeb a další komplikaci podnikatelského prostředí s tím, že zákon nahrává stávajícím velkým realitním kancelářím.

Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman .

Navržený zákon mění dosavadní volnou živnost realitního makléře na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci.

Makléři by podle tohoto návrhu museli mít vystudovanou vysokou školu v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je, že bude mít makléř vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe.

Makléři by také měli sdělovat klientům výši své provize a nebudou si moci nárokovat provizi zároveň od prodejce i kupujícího.

V počtu realitních makléřů patří Česká republika ke špičce v Evropě. Na jednoho realitního makléře v ČR připadá asi 720 obyvatel.