Zákon o obecném referendu projedná sněmovna nakonec až příští rok v únoru.

Lidé v Česku se zatím obecného referenda nedočkají. Sněmovna odložila hlasování o návrhu do února 2020. Poslanci Babišova hnutí totiž chtějí ještě projednat pozměňovací návrhy. Teoreticky přitom mohli poslanci návrh ústavního zákona v třetím čtení projednat na plénu už příští týden. 

Kompromisní návrh ANO, ČSSD a Pirátů předpokládá, že k vyvolání referenda bude nutných nejméně 450 tisíc podpisů. Nebylo by možné měnit ústavu ani hlasovat o vystoupení z EU nebo z NATO.

Výsledek by byl závazný jen tehdy, pokud by na položenou otázku odpověděla kladně minimálně čtvrtina ze všech voličů, tedy asi 2 miliony obyvatel.

Rozhodnutí přijaté v referendu by bylo pro vládu a Parlament závazné po dobu volebního období Sněmovny, v němž se hlasování konalo, nejméně ale tři roky.

Poslanci SPD i KSČM chtějí prostřednictvím pozměňovacích návrhů mimo jiné zmírnit podmínky pro uspořádání všelidového hlasování.

Okamurovci prosazují tzv. švýcarský model – tedy aby bylo možné rozhodovat i o ústavě. Předseda SPD Tomio Okamura navíc žádá, aby k vyvolání referenda stačilo 100 tisíc, případně 250 tisíc podpisů. Chtějí zrušit i omezení platnosti nejméně 3 roky.

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič navrhl 250 tisíc podpisů, sběr by mohl trvat nejdéle rok.

Poslankyně ANO a exministryně spravedlnosti Helena Válková  prosazuje, aby lidé nesměli hlasovat také o záležitostech v působnosti České národní banky.

I v případě, že by dolní komora předlohu nakonec ústavní většinou nejméně 120 z 200 poslanců schválila, s největší pravděpodobnosti by narazila v Senátu. Bez jeho souhlasu ústavní zákon přijat nebude.

(pel)