Pracovníci v náročných profesích by mohli od roku 2023 chodit do penze dřív než ostatní. Změna by se od roku 2023 týkala třeba horníků, svářečů, slévačů nebo zedníků.

Lidé, kteří vykonávají náročnou profesi, by mohli od roku 2023 chodit do důchodu dříve než ostatní. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), který bude projednávat vláda. Za každých 10 let práce v rizikových podmínkách by se mohl věk nástupu do penze snížit o rok a pobíraná penze zvednout v průměru o tisícikorunu. Ve Francii přitom už třetí den probíhá generální stávka, protože prezident Macron chce podobný systém “ penzijních výhod“ zrušit v rámci chystané důchodové reformy.  

„Lze říci, že každých deset let v náročné profesi, které se promítnou do snížení individuálního důchodového věku o jeden rok, zvýší přiznaný starobní důchod v průměru o zhruba tisíc korun – v závislosti na výši příjmu a okamžiku odchodu do důchodu,“ uvedla důchodová komise.

Novela má podle legislativního plánu „umožnit odchod z trhu práce pracovníkům, u nichž je zvýšená pravděpodobnost opotřebení a přitom omezené možnosti rekvalifikace“. Dokončena má být v červnu.

Lidé mohou do penze dřív chodit už nyní, ale snižuje se jim za to důchod. Těm, kteří pracovali v náročných profesích, by se penze trvale krátit neměla. Naopak by se nejspíš mohla zvýšit.

Podle předsedkyně komise Danuše Nerudové by se dřívější důchod mohl týkat pracovníků v tzv. čtvrté kategorii, kterým hrozí v práci vážné ohrožení zdraví i s používáním ochranných pomůcek.

V roce 2017 bylo takových pracovníků v Česku 13 304. Zhruba 4000 z nich bylo přes 50 let. Pracovali třeba jako obsluha důlních zařízení, řezači plamenem, svářeči, slévači, brusiči, kamnáři či zedníci.

U zaměstnanců v kategorii 3 a R2 by záleželo na dohodě odborů a zaměstnavatelů. Do této kategorie spadalo předloni 416 600 pracovníků, a to třeba obsluha zařízení na zpracování kovů, specializované zdravotní sestry či montážní dělníci. V kategorii R2 bylo 46 873 lidí.

Podle propočtů by tak na dřívější penzi mohlo mít v České republice nárok až skoro půl milionu lidí.

Starobní důchod nyní pobírá asi 2,4 milionu lidí.

V současné době jsou starobní, pozůstalostní a invalidní důchody v ČR financovány z veřejného průběžného systému, do kterého poplatníci ze svých příjmů průběžně odvádějí povinné důchodové pojištění.

Dřívější penze by se měla lidem v náročné profesi podle plánu vyplácet stejně jako ostatním z veřejného důchodového systému.

Zaměstnavatelé by ale platili u pracovníka vyšší odvody, a to o pět procentních bodů. Tyto dodatečné příjmy by ale asi od roku 2040 podle propočtů ministerstva práce na pokrytí výdajů nestačily.

ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše (ANO) s podporou komunistů v programu slíbila, že návrh dřívější penze pro náročné profese připraví. Záměr na posledním jednání důchodové komise podpořili i zástupci Pirátů, TOP 09, lidovců, STAN a ODS.

Záležitost bude projednávat vládní koalice a tripartita. (pel)

Generální stávka ve Francii: Odboráři chtějí dále chodit do penze v 50 letech