Kmenoví zaměstnanci Škoda Auto šikanovali své agenturní kolegy.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dala výpověď pěti kmenovým zaměstnancům, kteří šikanovali své agenturní kolegy. Zavírali je do beden, lili jim projímadlo do kávy, mazali jim svačiny vazelínou.

Na šikanu upozornili jako první dva agenturní zaměstnanci, kteří kvůli napadení skončili v pracovní neschopnosti. Jeden z nich měl naražená žebra, druhý pak pohmožděnou páteř a zranění na hlavě.

Vyšetřování zjistilo, že šikana měla značný rozsah. Jednoho zaměstnance například agresoři nalákali k bedně s materiálem, načež ho chytli za nohy a ruce a hodili ho do bedny. Bednu pak vystříkali sprejem imitujícím zápach výkalů a zavřeli. Pracovníka drželi uvnitř dlouhé minuty.

Dalšímu kolegovi například vzali svačinu z batohu. Chleba se salámem pak namazali vazelínou a vrátili ho do batohu. Vazelínou dotčenému mazali i dveře karoserie, aby mu při manipulaci upadly a on měl škodnou událost.

Šikanovaným kolegům také zalepovali úchyty na šrouby lepidlem, takže do nich pak nešlo nic namontovat. Lili jim také projímadlo do kávy a sprostě jim nadávali.

Za nepřípustné chování rozvázala Škoda pracovní poměr s pěti zaměstnanci. Dvěma hlavním agresorům byl navíc udělen doživotní zákaz vstupu do Škoda Auto. Napomenutí dostal Škodovácký mistr úseku, který o šikaně věděl a nic s ní neudělal.

„Společnost Škoda Auto důrazně odmítá takové jednání zaměstnanců, které odporuje zásadám etického kodexu. Od našich zaměstnanců vyžadujeme, aby se za všech okolností chovali v souladu s předpisy,“ uvedla Helena Machková, vedoucí Compliance ve Škodovce.

Důvodem šikany byly údajně napjaté vztahy mezi agenturními pracovníky a kmenovými zaměstnanci.

Škoda Auto loni dodala globálně 1,25 milionů aut. Firma, která je součástí koncernu Volkswagen, provozuje kromě ČR závody také v Indii, Číně, Alžírsku nebo třeba v Rusku.

V České republice Škodovka zaměstnává 33 700 lidí, z čehož 10 procent tvoří agenturní zaměstnanci.

(eye)