Milion chvilek se vrací na scénu: chystá se uspořádat sérii demonstrací podle heslem "Konec jedné straky". (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Spolek Milion chvilek jde znovu do akce. Ještě letos plánuje po celém Česku uspořádat další sérii demonstrací proti trestně stíhanému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Heslem protestů bude „Konec vlády jedné straky“. Hlavním požadavkem demonstrantů zůstává demise předsedy vlády Babiše. Původně přitom chtěli aktivisté znovu protestovat až v lednu. 

„V tuto chvíli máme opět trestně stíhaného premiéra. Po evropském auditu, který potvrdil obrovský premiérův střet zájmů a neoprávněné čerpání financí z veřejných rozpočtů, je to tento týden již druhý skandál, který jasně ukazuje na nutnost premiérovy okamžité demise,“ uvedl předseda spolku Mikuláš Minář.

Problémy Andreje Babiše podle něj zásadně poškozují celou republiku.

„Rozhodli jsme se proto, že nebudeme čekat s dalšími protesty až do ledna. To, co se děje, je zcela nepřijatelné,“ pokračoval.

První z akcí se uskuteční 10. prosince na Karlově náměstí v Praze. Následovat by měly další demonstrace konané 16. a 19. prosince v dalších městech v Česku.

Minář řekl, že Babiš si dál bere občany za své rukojmí, neumí se postavit k současné situaci čelem a převzít odpovědnost.

„Hlavním požadavkem protestů zůstává demise Andreje Babiše. Jedním z hesel demonstrací bude Konec vlády jedné straky,” dodal Minář.

Milion chvilek letos organizoval sérii demonstrací za nezávislost justice. Protesty se ale postupně zaměřily i proti Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi.

Dosavadní protesty spolku vyvrcholily demonstrací 16. listopadu, na kterou podle organizátorů dorazilo 250 tisíc až 300 tisíc lidí. Spolek požadoval Babišovu rezignaci, pokud se nezbaví holdingu Agrofert, který je nyní ve svěřenském fondu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman tento týden zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Babiše a někdejší členky představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Mayerové.

Evropská komise navíc zaslala do Česka finální auditní zprávu, podle které je Babiš ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů.

Stíhání Babiše v kauze dotací na Čapí hnízdo bylo obnoveno. Premiér obvinění dál odmítá

Konečný verdikt: Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Komise. Opozice žádá hlavu premiéra

(pel)