Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí důvod, aby kvůli auditu Komise o jeho střetu zájmů rezignoval na svou funkci.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš kvůli auditu Bruselu ohledně střetu zájmů neodstoupí. Česko podle něj nebude Evropské unii nic vracet z dotací ve výši téměř půl miliardy korun získané jeho dřívější firmou Agrofert. Současně zkritizoval auditory a jejich práci označil jako mstu svého bývalého náměstka na ministerstvu financí a pirátského senátora Lukáše Wagenknechta. 

Babiš to uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz.

„Zásadně odmítám, že by Česká republika musela vracet peníze kvůli mé bývalé firmě. To kvůli tradičním demokratickým stranám ČR vrátila Evropské unii už 30,6 miliardy korun, protože špatně spravovaly, rozumějte rozkrádaly, evropské fondy,“ řekl premiér pro Novinky.

V současné době je podle něj prostor pro vyjádření Česka a až poté nastane proces, kdy o tom může a bude jednat EK. Znovu zopakoval, že nejde o finální verdikt.

Podle něj se jedná o závěrečnou zprávu auditorů jednoho z generálních ředitelství EK, Komise to prý neřešila.

„Celá tato auditorská manipulace je práce jednoho člověka, který Českou republiku už v minulosti udal v Bruselu a přišli jsme kvůli němu o stamiliony,“ vyjádřil se premiér pro Novinky.

Narážel tak na svého bývalého náměstka na ministerstvu financí a pirátského senátora Lukáše Wagenknechta.

Audit je podle něj msta za to, že se s Wagenknechtem „rozloučil“ na financích.

Finální auditní zprávu zaslala EK do České republiky minulý týden. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, Komise konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) odmítla obsah konečné zprávy zveřejnit, podle ní ho Komise označila jako důvěrný.

Konečný verdikt: Babiš je ve střetu zájmů, potvrdila Komise. Opozice žádá hlavu premiéra

Pirátský senátor Wagenknecht žaluje vedení Evropské unie kvůli Babišovu střetu zájmů 

(pel)