Nemocný dosluhující předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker padl a předal žezlo nové šéfce Ursule von der Leyenové, která převezme otěže Komise.

Nemocný dosluhující předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker padl. Europarlament jasnou většinou schválil novou Evropskou komisi vedenou Ursulou von der Leyenovou. Celkem 27 nových komisařů, mezi nimiž je i česká zástupkyně Věra Jourová (ANO), začne úřadovat od 1. prosince, kdy nahradí komisi vedenou Jeanem-Claudem Junckerem. Ten se mezitím zotavuje po náročné operaci břicha.

Pro Evropskou komisi německé političky hlasovalo 461 europoslanců, 157 jich bylo proti a 89 se zdrželo. Nyní musí nové složení EK ještě formálně odsouhlasit šéfové států a vlád unijního bloku.

Von der Leyenová získala výraznější podporu než Jean-Claude Juncker před pěti lety.

Komise začne pracovat s měsíčním zpožděním. Důvodem je to, že europoslanci tři kandidáty odmítli kvůli obavám o jejich nezávislost (Rumunsko a Maďarsko) a kauzám z minulosti (Francie).

Země tak musely hledat náhradníky. Při takzvaném grilování měli problémy ale i další kandidáti.

V EK bude chybět zástupce Velké Británie, která do ní už nikoho nenominovala, protože chce EU na konci ledna opustit.

Von der Leyenová představila v projevu svůj program. Prioritami jsou podle ní boj s klimatickými změnami nebo migrací. Uvedla také, že chce modernizovat rozpočet EU právě s ohledem na nové priority.

Leyenová až dosud působila jako německá ministryně obrany. V souvislosti se zvolením do čela Evropské komise na svoji vládní funkci rezignovala.

Česká eurokomisařka Věra Jourová se stala jednou z osmi místopředsedů. Dohlížet bude na dodržování hodnot EU a transparentnost.

(pel)